KATMANLI ÜRETİM
Günümüzde gelişen teknolojilerden biri de 3b (üç boyutlu) yazıcılardır. Katmanlı imalat dediğimiz ise bu 3b yazıcıların çalışma prensibidir. Katmanlı üretimi daha aşina olunan tomografi görüntüleri üzerinden açıklamak gerekir ise; bir beyin tomografisinde cihaz katman katman beynimizi görüntüler ve bu katmanlar bir araya geldiğinde beynimizin 3 boyutlu modeli oluşur. 3b yazıcılar da tomografi görüntülerindeki katmanlar gibi katman katman birbirine eklenerek nesneyi oluşturur. Bu tekniğe katmanlı üretim veya eklemeli üretim de denir.
Katmanlı Üretimin Tarihçesi
Her şey Murray LEİNSTER hayal kurması ve kitabında buna yer vermesiyle başladı. Daha sonra 40 yıla yakın bu fikir olgunlaşmayı bekledi. Dr. Hideo KODAMA tarafından cihaz haline getirildi. Sonraki 20 yılda birçok araştırma yapılarak farklı yöntem ve patentler alındı.
2000 li yıllara gelindiğinde patentlerin süreleri biterek açık kaynaklı yazılım geliştirme dönemi başladı. Ayrıca elektronik geliştirme kartları ortaya çıktı. Bu gelişmeler uygun fiyatlı yazıcı modelleri üretilmesini sağladı. Yeterli performansta ucuz ve demonte ürünler tüm dünyada hızla yaygınlaştı. Günümüzde artık bu tip yazıcılar evlerimize kadar girdi.
3B Yazıcı ile Neler Yapabiliriz?
3b yazıcılar, karmaşık tasarımları üretme konusunda çok yeteneklidirler. Katmanlı tekniği sayesinde malzeme içerisine istenilen doluluk ve geometri verilebilir. Bu sayede çok hafif ve dayanıklı parçalar üretilmesi mümkündür.
Yaygın olarak polimer çeşitlerini bastığını görmeye alışık olsakta farklı çalışma prensiplerine bağlı olarak birçok malzeme ile baskı yapabilir. Birkaç örnek aşağıdaki şekildedir:
Geleceğin Üretim Yöntemi
Birçok alanda kullanılan bu yöntemi, geleceğin üretim yöntemi yapan ne olacak?
Birçok sektöre olan faydasının yanında tedarik zincirine olan etkisiyle geleceğin üretim yöntemi olacaktır. Yani klasik bir tedarik zincirinde müşterinin bir ürüne ulaşıncaya kadar geçen süreç hammadde üretim için depolanır. Üretime giren hammadde ürün haline getirilir ve paketlenir. Paketlenen ürünler depolanır. Depolanan ürünler bayiye taşınır ve bayide yine depolanır. Bayiden mağazaya taşınan ürünler yine depolanır ve en sonunda vitrinlenen ürünler müşteriye ulaşır.
Taşıma ve depolama maliyetlerinin çok fazla olduğunu görmekteyiz. Son yıllarda online alışverişle üretim veya bayiden alışveriş yaparak bir miktar depolama maliyetlerinde azalma yaşandı. Buna rağmen yine de taşıma ve depolama maliyetleri çok yüksek.
Peki gelecekte 3b yazıcılar gelişerek evlerimizdeki mikro üretim makineleri olursa tedarik zincirinin nasıl değişim beklenir?
Gelişmiş 3b yazıcı için hammaddeler satın alınır. Tasarımcıların tasarladığı ürün modellerini internet sitesi veya metaverse alışveriş platformlarında satışa sunulur. Satın alınan tasarımlar gelişmiş 3b yazıcılarla ürün haline getirilir. Müşterinin ürüne ulaşmasında, taşıma ve depolama maliyetleri çok daha azalır.
Sunulan tasarımlar NFT (Non-Fungible Token) gibi Blok zincir yapılarıyla korunur. Böylelikle tasarımların kopyalanmaması, kullanım miktarı gibi sınırlandırmalar getirilebilir.
Metaversede Dene, Evinde Üret
Metaversede şimdiden birçok markanın mağazası bulunmakta. Bu mağazalarda tasarlanan ürünler sergilenmekte. Ürünler bu platformlarda denenerek satın alınabiliyor.
Gelecekte evlerimizde bulunacak olan 3B mikro üretim makineleriyle, metaversede deneyimlenen ürünleri evimizde üretebileceğiz.
Her şey bir hayal ile başlar. Kurmuş olduğumuz bu hayal, Murray LEİNSTER’ın 3b yazıcıyı hayal etmesinden çok uzak değil…