Yapay Zekânın Sağlık Sektöründe Sunduğu Fırsatlar
Son yıllarda, Yapay Zekâ destekli tıbbi teknolojiler klinik uygulamalar için çözümler oluşturmaya başladı ve tıbbi teknolojilerde devrim yaptı. Yapay Zekadaki (AI) gelişmeler sayesinde, hastalık semptomlarının kök nedenlerinden ziyade yanlış teşhis ve tedavi yöntemlerinin de geride kalması mümkün görünüyor. İnsanların, süreçlerin ve teknolojilerin bir-birine uyum içinde çalışması Yapay Zekâ kullanımında başarıya yol açar. Yapay Zekâ, sağlık uzmanlarına hastalıkların erken teşhisinin yapılmasında, hastaların daha derin tedavi edilmesinde ve topluma daha iyi yaşam kalitesi sunmalarında yardımcı olabilir.
Yapay Zekâ nedir?
Yapay Zekâ, herhangi bir canlı organizmadan faydalanılmaksızın, tamamen yapay araçlar ile oluşturulan, insan gibi davranışlar ve hareketler sergileyebilen makinelerin geliştirilmesi teknolojisinin genel adıdır. Sağlık hizmetlerinde Yapay Zekâ, belirli görevleri otomatik bir şekilde yerine getirmek için tasarlanmış karmaşık algoritmaların kullanımını ifade eder. Algoritmalar insan zekasının yapabildiği işlemleri yapabiliyor
Sağlık çalışanları ve bilim insanları bilgisayarlarına veri eklediklerinde, yeni oluşan algoritmalar yardımı ile tıbbi sorunları inceleyebilir, yorumlayabilir ve hatta çözümler sunabilir.
Yapay Zekâ ile Erken Kanser Teşhisi
Yapay Zekâ kullanımı sayesinde belirli hastalıkları erken teşhis etmek mümkün olmuştur.
Sağlık Sektöründe daima güçlü ve yenilikçi projelere öncülük eden AKGÜN Teknoloji
Yapay Zekanın uygulamalarını kullanarak piyasaya birçok farklı ürün sunmaya başlamıştır.
Uzun araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda hayata geçirilen AKGÜN X-Eye Toraks Akciğer Görüntülerinde Bilgisayar Destekli Tanı Sistemi ile Türkiye’de bir ilk gerçekleştirerek, kanserin erken teşhisini sağlayarak sağlık hizmet sunumunun kalitesini arttırmıştır.
Akciğer X-Ray Görüntülerinde Bilgisayar Destekli Tanı Sistemi Dijital radyolojik görüntülerde, görüntü işleme ve yapay zekâ tekniklerini kullanarak radyolog için aşikâr olmayan alanları (hedef tanıları veya patolojileri) belirleyen yazılım sistemidir
Sistemin Sağladığı Faydalar:
- Radyologların gözünden kaçabilecek anomalileri tespit etmek,
- Akciğer X-Ray görüntülerinde kanserin erken teşhisine yardımcı olmak,
- Bilgisayar gücünü kullanarak teşhis sürecini hızlandırmak,
- Artan çekim taleplerine karşın Radyologların iş yükünü azaltmaktır.
Yapay Zekâ ve Bilgi Yönetimi
Sağlık alanındaki Yapay Zekâ doktorlar ve hastalar için bilgi yönetimin de katkı sağlamaya başladı. Mobil koçluk çözümleri ile hastalara tavsiye vermeye ve gerçek zamanlı veri toplama kullanılarak hastaların daha iyi tedavi edilmesinde yardımcı oluyor.
AKGÜNEFRO mobil uygulamasının amacı diyaliz merkezlerinde hizmet alan diyaliz ve nefroloji hastaların seans, randevu, tetkik sonuçları, sıvı dengesi, tansiyon, kilo, nabız, ağrı durumlarını takip edebilmeleri, kayıtlar aracılığı ile sonuçları geriye dönük grafik üzerinde görebilmeleri ve bu özelliklerin yanı sıra doktora erişebilme, iletişim kurabilme ve kurumdan paylaşılan faydalı bilgilere ulaşabilmesini sağlamaktır.
Uygulamanın Sağladığı Özellikler:
- Kimlik numarası ile giriş ve SMS doğrulama
- Çoklu dil seçimi
- Hasta tipine göre ara yüzler (Diyaliz, Nefroloji)
- Diyaliz seans ajandası (Görüntüleme, iptal etme işlemleri)
- Randevu ajandası (Yeni randevu, iptal ve listeleme işlemleri)
- Veri anketi (Lab sonuçları, sıvı dengesi, yaşamsal bulgu verilerinin istatistikleri)
- Faydalı bilgiler
- Doktorum
- Diyaliz Merkezleri görüntüleme: Kuruma bağlı olan diyaliz merkezleri görülebilir. Hasta diyaliz merkezlerinin bilgilerine erişerek iletişim kurabilir. Navigasyon entegrasyonu ile ilgili diyaliz merkezine gidebilir.
- Asistan Hizmeti: Hastalar uygulama üzerinden hastanede görevli çağrı personeline mesaj gönderebilir.
- Sıvı Denge Formu: Hastalar Uygulama üzerinden giren ve çıkan sıvıların girişini yapabilir.
- Yaşamsal Bulgular Formu: Hastalar yaşamsal bulgu verilerini (Tansiyon, nabız, kilo, ağrı vb.) uygulama üzerinden tanımlayabilir.
- Kilit özelliği ve kilit şifresi oluşturabilme.
Yapay Zekâdaki Veri Gizliliği Sorunları
Bilindiği üzere sağlık sektöründe gizlilik son derece hassas bir konudur. Bu yüzdende, birçok sağlık hizmeti yöneticisi Yapay Zekâ kullanımında veri gizliliği endişesi yaşıyor.
Yapay Zekâ modelleri, belirli bir metrikte en iyi performansı elde etmek için optimize edilmiştir ve tamamen otomatik bir sistemdir. Eğer bu sistemde küçük bir modelleme hatası olursa, yanlış tedaviye yol açabilir ve teknoloji hem hastalar hem de profesyoneller tarafından güvenilir olmayan olarak kabul edilebilir.
Sağlık Hizmetlerinde Yapay Zekâ Doktorların Yerini Alacak Mı?
Günümüzde tıp dünyası, mevcut olandan daha fazla doktora ihtiyaç duyuyor. Bu küresel tıbbi ihtiyaca Yapay Zekâ çözüm ve yardım sağlayabilir.
Yapay Zekâ modelleri hastayla iletişim kurmaz, bunun yerine belirli veri noktalarına dayalı sonuçlar çizer. Araştırmalara göre, hasta-doktor iletişimi sayesinde doktorlar hastaların genel durumunu daha iyi değerlendirdikleri için hastaların güvenini kazanıyor.
Doktorlar Yapay Zekâ eğitim modülleri aracılığıyla bilgilerini ve iş alanındaki yeteneklerini daha da artırabilir.
Sağlık Sektöründe Yapay Zekanın Geleceği
Accenture-un yapmış olduğu ‘Yapay Zekâ Sağlığın Yeni Sinir Sistemi’ (Artificial İntellegience Healthcare's New Nervous System) adlı araştırmasına göre ABD-de 2026 yılına kadar sağlık sektörüne Yapay Zekâ uygulamalarının dahil edilmesi yılda 150 milyar dolar büyüme için önemli bir fırsat sunuyor.
Yapay Zekâ (AI), sağlık hizmetlerinin daha verimli olmasını sağlıyor. Yapay Zekâ, idari süreçlerde yeni verimlilik oluşturma ve her hasta için hassas ve hızlı bir tanı ve tedavi planı sağlama potansiyeline sahiptir. Zaman içinde, hastanelerde daha da bilgili, etkili bakım ve operasyonlar yapılmasında yardımcı olacaktır. Sağlık sistemleri, uzun vadede rekabet güçlerini geliştirmek, karlı bir büyüme elde etmek, tüketicilerin ilgisini çekmek için Yapay Zekâ ürün ve hizmetlerine yatırım yapabilirler.
Yapay Zekâ yalnızca tek bir teknoloji değil, aynı zamanda zengin geliştirme teknikleri ve sorun çözme yaklaşımları olan bir sistemdir.Süreç verimliliğinin artırılması, müşteri tekliflerinin geliştirilmesi ve maliyetlerin azaltılması Yapay Zekanın amaçları arasındadır.
Sağlık sistemleri, teknoloji ve profesyonel hizmet firmaları ile ilişkilerini aktif bir şekilde geliştirmeli ve Yapay Zekâ ürünlerinin kullanılması sistemlerde daha aktif bir rol alması ile ilgili düşünülmelidir.
Kullanılan Kaynaklar:
- https://nam.edu/wp-content/uploads/2019/12/AI-in-Health-Care-PREPUB-FINAL.pdf
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2020.00027/full
- Artificial Intelligence in Healthcare | Accenture