SWOT ANALİZİ İLE REKABETİ YAKALAYIN
Stratejik planlama tekniği olan SWOT analizi ile Rekabeti Yakalayın
Kariyerinizi planlarken dikkat ettiğiniz birçok madde olabilir. Çalışmak istediğiniz yer, hayalinizdeki departman, kendinizi en iyi hissedeceğiniz sektör... Peki tüm bu planlara ne kadar yakınsınız ya da bu hayalleri gerçekleştirmek için size yardımcı olacak kişiler/ortamlar nelerdir hiç düşündünüz mü? Hepimiz başarıya ulaşmak ve bunu sürekli hale getirmek için çabalarız. Fakat ne yazık ki çoğumuz bu yolda kendimizi analiz etmeyi gözden kaçırır. Herkesin birbirinden farklı güçlü ve zayıf yönleri olduğu gibi başarıya giden yolda karşısına çıkacak fırsatlar ve tehditler de vardır. Ancak bu faktörler doğru bir şekilde analiz edildiğinde kalıcı başarılara ulaşmak mümkün olur. 1960'lı yıllarda Harvard Üniversitesi'nden dört profesör tarafından geliştirilen "SWOT Analizi" aslında tam da bu sorulara cevap veriyor.
İş hayatının her bir birimi, kişi ya da işletme olduğu fark etmeksizin iç motivasyonlar, özellikler, dış etkiler ve fırsatlar gibi kategorilerde birbirlerinden farklıdırlar. Bu noktada kendi yetkinliklerimizi ya da başarısız olduğumuz alanları bilmeden bir işe girişmek bizim için oldukça riskli olacaktır. Aynı zamanda dış faktörlerin bizi ne denli iyi ya da kötü etkileyeceğini keşfetmek de kariyerimizin olumlu yönde ilerlemesi için oldukça iyi bir adım olacaktır. Bu yüzden kariyerinizle ilgili durumunuzu gözden geçirmek için muhakkak kişisel SWOT analizi yapmalısınız.
SWOT Analizi Nedir?
SWOT analizi; güçlü veya zayıf, avantajlı veya dezavantajlı noktaların bir bütün halinde ele alınmasını sağlayan bir yöntemdir. Geliştirmemiz gereken yönlerimizi anlamamıza, fırsatların farkına varmamıza ve karşılaşabileceğimiz tehditleri önceden öngörmemize yardımcı olur. SWOT İngilizce Strengths (güçlü yönler), Weaknesses (zayıf yönler), Oppurtunities (fırsatlar) ve Threats (tehditler) sözcüklerinin baş harflerinden oluşur.
Bu güçlü ve zayıf yanların tanımlanması, bekleyen fırsatların ve tehditlerin analiz edilmesini de sağlar. SWOT analizi, bu tanımlamaları yapmak için en uygun tekniklerden birisidir. SWOT’u özellikle güçlü kılan, düşünce akışı içinde önceden fark etmediğiniz fırsatları ve tehditleri görebilmenizi sağlamasıdır. Zayıf yönlerinizi anladığınızda ilerlemenizi engelleme ihtimali olan tehditleri yönetebilir ve ortadan kaldırabilirsiniz.
Kişinin kendi yeteneklerini en iyi performansla kullanırken zayıf noktalarının da farkında olması, başarılı olması için gereklidir. SWOT analizi, öğrenildikten sonra iş hayatınızı kolaylaştıracak ve başarıya giden yolda rehberiniz olacaktır.
SWOT Analizi Yaparken Hangi Soruları Sormalıyız?
SWOT analizi, iş hayatına direkt etki sağlamaktadır. Sadece işletmeniz için değil, rakip işletmeler için de uygulayabileceğiniz bir yöntemdir. Bunu yapmanız sizi rakibinizden ayıracak stratejileri geliştirmenize olanak sağlar.Peki SWOT analizi yaparken hangi soruları sormalıyız?
GÜÇLÜ yönlerinizi ortaya çıkartabilecek örnek sorular şunlardır;
– İşletmenizde en iyi yaptığınız şey nedir?
– İşletmenizin rakiplerinize göre üstünlükleri nelerdir?
– Sadece sizin sahip olduğunuz yetenekleriniz nelerdir?
– Ne kadar iyi bir lider veya yöneticisiniz?
ZAYIF yönlerinizi ortaya çıkartabilecek örnek sorular şunlardır;
– İşletmenizde yapılması gereken şeyler nelerdir?
– Hangi konularda işletmeniz başarısızlıklar yaşayabiliyor?
– Rakiplerinizin sizden üstün oldukları konular neler?
– Kişisel olarak size engel olan özellikleriniz nelerdir?
FIRSATLARI nasıl belirleyeceğiz;
– Bir konuda yardımına başvuracağınız kişiler var mı?
– Yapacağınız işi kolaylaştıracak ekipmanlarınız var mı?
– Sizin konunuz ile ilgili politik değişimler nelerdir?
– Bulunduğunuz sektördeki açıklar nelerdir?
TEHDİTLERi ortaya çıkarmak için sorulabilecek sorular şunlardır;
– Yeterli bütçeniz var mı?
– İşinize neler engel olabilir?
– Zayıf yönleriniz işinizi yapmanıza engel olmakta mıdır?
– Pazardaki değişikliklere ayak uydurabilecek misiniz?
Bu sorulara çözüm bulduğunuzda iş hayatınızda yaşadığınız ve ilerde yaşayabileceğiniz sorunları bir nebze ortadan kaldırmış olacaksınız.
Özetle;
SWOT analizi, yapılması ya da odaklanılması gereken konuları ortaya çıkarıp kişinin perspektifini genişletmesine yardımcı olur.
Bu analiz sayesinde kişiler, kendi planlarını gerçekleştirmede doğru adımı atarak uzun vadede zayıf yönlerini de azaltabilir.
Sevgiyle