KİŞİLİK TESTİ İLE KARİYER SEÇİMİ
Kişilik Testi ile Kariyer Seçimi
Kariyer seçimi yaparken çoğunlukla kişiliğimiz hakkında yeterli farkındalığa sahip olmadığımız için ailemiz ve çevremizdeki insanların beklentileri doğrultusunda tercihler yapabiliriz. Çocukluğumuzdan beri ilerde ne yapmamız gerektiği konusunda sürekli mesajlar gönderilir ve toplum tarafından onay gören meslek dallarına dolaylı yollardan yönlendiriliriz.
Bu yönlendirmeler aslında iyi niyetle yapılmış olsa bile yanlış kariyer seçimlerine yol açabilir. Kariyer danışmanlığı alanında ünlü yazar Kelly Tieger ve benzeri alanlarda uzman birçok isim, kişiliğimize uyan meslekler seçebilmemiz için Myers-Briggs tipimizi bilmemizi öneriyor.
Çoğu zaman kariyer hayatımız için gerekli akademik ve pratik becerilerle kendimizi donatmakla o kadar meşgul oluruz ki, en güçlü ve en baskın kişilik özelliklerimizi sorgulamayı unuturuz. Bu soruşturmayı bizim yerimize yapması için başvurduğumuz en popüler ve pratik yol olan kişilik testleri, kendimizle ilgili daha fazla bilgi edinmemizi sağlar ve dünyayı nasıl algıladığımızı görmemize yardımcı olur. Aynı zaman da güçlü ve zayıf özelliklerimizi ölçerek daha gerçekçi kariyer planları yapmamıza imkân sağlar.
Kişilik testleri, kariyer planlamaları için kesin ve kendi başına yeterli bir yol olmasa bile güçlü yönlerimizi keşfetmemiz için bir araç ve yol gösterici olarak kullanılabilir. Eğer henüz size uygun kariyer yolunu keşfetmediyseniz, bu sayede kendinizi daha iyi tanıyıp ona göre adımlar atabilir veya hali hazırda olan işinizde mutlu değilseniz, ufak değişikler ile sorumluluklarınızı veya yaptığınız işin türünü kendi özelliklerinize göre adapte edebilirsiniz.
Son zamanlarda milyonlarca insan tarafından tercih edilen ve sosyal medya platformları üzerinden hızla yayılan Myers-Briggs Kişilik Tipi Testi (MBTI), insanların yaşamlarını nasıl daha anlaşılır ve faydalı hale getirebileceklerini göstermeyi hedefliyor. Çoğu insanın eğlence olarak gördüğü bu test, gün geçtikçe kariyer seçimi ve işe alımda daha etkin rol oynamaya başlıyor.
Kaliforniya merkezli bir şirket olan Myers Briggs Company'ye göre, her yıl yaklaşık 1,5 milyon kişi çevrimiçi MBTI testine giriyor ve işletmeler, üniversiteler, ordu ve diğer kuruluşlar tarafından kişilik değerlendirmesi yapmak için yaygın olarak kullanılıyor.
Myers-Briggs Kişilik Tipi Testi (MBTI), insanların yaşamlarını nasıl daha anlaşılır ve faydalı hale getirebileceklerini göstermeyi hedefliyor. Çoğu insanın eğlence olarak gördüğü bu test, gün geçtikçe kariyer seçimi ve işe alımda daha etkin rol oynamaya başlıyor.
Kişiliğimiz hakkında ipucu veren Myers-Briggs Kişilik Tipi Testi (MBTI), diğer adıyla 16Personalities, hangi mesleklerin farklı kişilik tiplerine uygun olduklarını gösteriyor. Örneğin, ENTJ kişilik tipine sahip bireylerin mantıklı, analitik, iyi stratejik planlamalar yapan doğuştan lider insanlar olduğu öne sürülüyor.
Bu nedenle, bu kişilerin yönetici veya avukatlık gibi meslek seçimlerine daha uygun olabileceği söyleniyor. Başka bir kişilik tipine sahip olan INFP bireyleri içinse idealist ve kişisel değerleriyle motive olan insanlar olduğu söyleniyor, bu da grafik tasarım, yazar/editör, psikolog gibi meslek dallarında daha başarılı olabileceklerini gösteriyor.
Myers-Briggs Kişilik Tipi Testini Kim Oluşturdu?
Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), Katharina Cook Briggs ve Isabel Myers tarafından, ünlü psikiyatrist Carl G. Jung'un kişilik/karakter analizlerinden yola çıkılarak hazırlanmış bir kişilik çözümleme çalışmasıdır. İlk önerildiği 1921 yılından bu yana kişilik/karakter analizi, kişisel gelişim ve takım formasyonu alanlarından dünyada en çok kabul gören metodolojilerden biridir. (Detaylı bilgi için: The Myers & Briggs Foundation)
Myers'a göre MBTI tercihlerinin kullanımı günlük yaşantımızda sağ ve sol elimizi kullanmamız gibidir. Gerektiğinde her ikisini de kullanmamıza rağmen yazı yazmak gibi özenli işlerimizde tercih ettiğimiz elimiz, sağlaksak sağ el, solaksak sol elimiz olmaktadır. Çünkü tercih ettiğimiz elimiz doğal ve yetkinken, diğeri acemilik hissi verir ve çaba gerektirir. Tercih edilmeyen elle yazma becerisi geliştirebilsek de, aynı elle bir iş günü veya okul günü geçirmek oldukça zor olacaktır.
Benzer şekilde kurama göre herkesin MBTI'ın dört boyutundaki zıt ikiliklerden birisi için doğal bir tercihi vardır. Tercih edilen süreçleri kullandığımızda, kendimizi yetkin, canlı ve doğal hissettiğimiz en iyi durumumuzdayızdır.
BTI tip kombinasyonları insanlar arasındaki aşağıdakilerden kaynaklanan farkları göstermektedir;
- Kişilerin dikkatlerini ve enerjilerini odaklamayı tercih ettikleri yer - dışadönük/içedönük
- Bir bilgiyi almayı tercih etme şekli - duyularla veya sezgilerle
- Karar almayı tercih etme şekli - düşünme veya hissetme
- Dış dünyaya yönelme şekli - algısal veya yargısal
Hangi MBTI Kişiliğine Sahipsin?
1942 yılında Isabel Briggs Myers tarafından oluşturulan 93 soruluk Kişilik Göstergesi Testi bireylerin verdiği cevaplara bağlı olarak kişilik tiplerini 16 gruba ayırır. Her kişilik grubunun karar alma mekanizmaları ve düşünce sistemlerinde farklılıklar vardır. Bunlar; bireylerin kariyer tercihlerini daha doğru yapması, güçlü-zayıf yönlerinin, ilişkilerinin, alışkanlıklarının farkındalığında olmasını sağlayacak unsurlardır.
Kişiliğinizin, güçlü ve zayıf yönlerini ve tercihlerinizi verdiğiniz cevaplar üzerinden saptayarak sizi 4 harfli bir koddan oluşan 16 farklı kişilik tipinden birine yerleştiriyor — ISTJ, ISFJ, INFJ, INTJ, ISTP, ISFP, INFP, INTP, ESTP, ESFP, ENFP, ENTP, ESTJ, ESFJ, ENFJ ve ENTJ. Bu kodlarda bulunan her bir harfin anlamı ise şu şekilde açıklanıyor:
MBTI kişilik farklılıklarını tanımlamak için bir dizi harf çifti kullanır.
- I (içedönük)
- E (Dışadönük)
- S (Duyumsayanlar- Sağduyulular)
- N (Sezgilerini kullananlar)
- T (Düşünenler)
- F (Hissedenler)
- J (Yargılayanlar)
- P (Kavrayanlar)
Ortaya çıkan bu sekiz harfin kombinasyonundan 16 değişik MBTI özelliği ortaya çıkar. MBTI harf özellikleri örnekleri: ISFJ , ENTP , ESFJ.. gibi.
Myers-Briggs testinin olumlu ve olumsuz özelliklerinden bahsedebilecek birçok kişi var. Oldukça basit, kişiliklerimizi yüksek düzeyde anlamamıza yardımcı olacak bir değerlendirmedir. Bununla birlikte, sonuçlarının bilimsel bir temeli yoktur ve tamamen kişisel yorumlara açıktır.
Herhangi bir şey varsa, Myers-Briggs testi bize güçlü ve zayıf yönlerimizin yüzeysel bir anlayışını verir. Başkalarının sonuçlarıyla karşılaştırıldığında, potansiyel çatışmaları ortaya çıkarabilir veya kişilik çatışmalarını açıklayabilir. Yine bu, titiz bilimsel anlayışa ve yöntemlere değil, daha çok kişilik farklılıkları teorisine dayanmaktadır.
Myers-Briggs testi, zihinsel sağlığımızın durumu hakkında fikir edinmek için mutlaka alınmamalıdır. Kusurlarımızın kanıtı da değildir.
Sevgiyle
Testi aşağıda yer alan bağlantı üzerinden ücretsiz olarak uygulayabilirsiniz ;
www.16personalities.com/tr
Kaynakça:
https://www.mentorink.com/kisilik-testi
https://www.iienstitu.com/blog/kisilik-testi-ile-dogru-kariyer-secimi
https://akilfikir.net/hangi-kisilik-tipine-ait-oldugunuzu-ogrenin-myers-briggs-kisilik-testi/