AKGÜN X-EYE MAMMO'NUN ORTAYA ÇIKMA NEDENİ, AMACI NEDİR?
Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştiren firmamız, AKGÜN X-Eye: Mammo markalı meme kanseri karar destek sisteminde mamografi görüntüleri üzerinde geliştirdiği yapay zekâ tabanlı matematiksel ve istatistiksel analiz yöntemleriyle radyologlar için aşikâr olmayan alanları belirlemekte ve meme kanserinin erken teşhis edilmesinde sektörünü bir adım daha ileriye taşımaktadır.
American Kanser Derneği’nin hazırladığı 2015 istatistiklerine göre, meme kanseri bayanlarda %29 oranıyla en sık görülen kanser türüdür. Bunu %13’lük oranla akciğer kanseri izlemektedir. Ve çalışmalar 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Ölüm oranlarında ise akciğer kanserinden sonra 2. sırada yer almaktadır. Radyologlar tarafından mamogramların incelenmesinde bazı kısıtlamalar bulunmaktadır ve buna bağlı olarak rutin tarama esnasında %10 ile 30 arasında meme lezyonları kaçırılmaktadır. Ayrıca, yapılan çalışmalar göstermiştir ki, deneyimli radyologların bile doğru değerlendirme oranı %65 ile 75 arasında değişmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı bilgisayarların görüntü analizlerinde kullanılması kaçınılmaz olmuştur ve bilgisayar destekli tanı sistemleri geliştirilmeye başlanmıştır. Bununla birlikte; BDT Sistemleri, gelişmiş ülkelerde teşhis aşamasında radyologlar için önemli tanı koyma yöntemleri haline gelmiştir. Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştiren firmamız, AKGÜN X-Eye: Mammo markalı meme kanseri karar destek sisteminde mamografi görüntüleri üzerinde geliştirdiği yapay zekâ tabanlı matematiksel ve istatistiksel analiz yöntemleriyle radyologlar için aşikâr olmayan alanları belirlemekte ve meme kanserinin erken teşhis edilmesin[1]de sektörünü bir adım daha ileriye taşımaktadır.
AKGÜN X-Eye: memedeki hangi anomalileri tespit etmektedir?
Meme kanserine işaret eden en önemli anormallikler kitle ve kireçlenme de denilen mikrokalsifikasyon vakalarıdır. Kitle, en az iki farklı projeksiyonda görülebilen ve toplu bir alan işgal eden lezyon olarak tanımlanırken, kalsifikasyonlar, meme dokusundaki kalsiyum depolarıdır. Kitleler genellikle meme dokusunun yoğun olduğu kısımlarda oluşur, bununla birlikte mikrokalsifikasyonların çapı 0,5 ile 1 milimetre arası çok küçük değerler olduğundan teşhis işlemini zorlaştırmaktadır. Sağlık sektöründeki güçlü ve yenilikçi projelere öncülük eden AKGÜN, bu ürünle de fark yaratmaya devam etmekte olup; mamografi görüntülerinde kitle ve kireçlenmelerin tespiti yapılırken aynı zamanda ilgili anomalinin iyi huylu/kötü huylu değerlendirmesi için de yeni yaklaşımlar ortaya koyulmuştur.
Çalışmalarınızda hangi veriler kullanıldı?
Gelişmiş ülkelerde ve uluslararasında kabul gören kurumlar tara[1]fından hazırlanarak araştırmacıların ortak kullanımına sunulan ve gerçek nodüllerin işaretlenmiş olduğu onaylı imaj verisetleri/ veritabanları bulunmaktadır. Uzun araştırmalar ve çalışmalar neticesinde geliştirdiğimiz meme kanseri destek sisteminde, kullandığımız yöntemleri ve ürünümüzü doğrulamak için lite[1]ratürde sıkça kullanılan bu tür veri kümeleri kullanılmış olup, değerlendirmeler bu veriler üzerinden yapılmıştır.
AKGÜN X-Eye: Mammo faydalarını açıklar mısınız?
Mamogramlar, memenin X-ışını görüntüleridir ve radyologlara teşhiste yardımcı olmak için kullanılan en yaygın görüntüleme tekniğidir. Tarama ve tanı amaçlı olmak üzere mamografiler ikiye ayrılabilir. 40 yaşını aşkın her kadının yılda bir kez kontrol amaçlı mamografi yaptırması önerilmektedir. Göreceli olarak daha yüksek risk taşıdığı varsayılan kadınlar, doktor önerisi ile daha erken yaşlarda da bu uygulamaya başlayabilirler. Tanı amaçlı mamografi, kuşkulu dokunun tam yerini ve boyutunu belirlemek ve çevre dokuyla lenf bezlerini görüntülemek amacıyla yapılır ve daha detaylı bir işlemdir. Taramanın düzenli olarak uygulandığı ülkelerde meme kanserine bağlı ölümlerin yüzde 19 ile 64 oranında ortalama yüzde 30 azaldığı da bilinmektedir. Erken tanı her kanser vakasında olduğu gibi meme kanserinde de oldukça önemlidir. Kanserin erken ve bölgesel aşamada tespit edilmesi neticesinde hayatta kalma oranları %98’lerdedir. Bilgisayar destekli tanı sistemleri, Amerika Birleşik Devletlerinde tarama merkezleri ve hastanelerde mamogramlar üzerinden meme kanseri tespiti için yapılan rutin klinik çalışmalarının bir parçası haline gelmiştir. Firmamızın Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiği bu karar destek sistemi ile radyoloğun yeteneği ve bilgisayarın gücü birleştirilerek meme kanserinin erken tespit oranı arttırılmaktadır.
AKGÜN X-Eye: Mammo’nun kanser başarım değeri nedir?
Üniversite sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olan ve ilk ulusal meme kanseri karar destek sistemi AKGÜN X-Eye: Mammo, kitle ve kireçlenme tespitinde ve anomalilerdeki iyi huylu/kötü huylu ayrımında yüksek başarım değerlerine sahip olup; kitle ve kireçlenme kanser tespitinde kötü huyluda %100 duyarlılık değerinde çalışmaktadır.