• Ana Sayfa
  • Kategoriler
  • Yazarlar
  • Arşivler
  • Ürünler
  • Medya
  • Hakkımızda
  • İletişim

Search Results

KERATOKONUS HASTALIĞI NEDİR?

09 Haziran 2021


KERATOKONUS HASTALIĞI NEDİR?

Gözün kornea sivrileşmesi ve konikleşerek öne doğru bombeleşmesi ile ortaya çıkan ve kornea dokusunun incelmesi ile karakterize olan ilerleyici kollejen doku hastalığıdır. Keratokonus hastalığının en önemli belirtileri; devamlı değişen gözlük numaraları, artan miyop ve astigmat, gözlüğe rağmen net görememe, alerji, kaşıntı ve ovalamadır. Genetik ve çevresel faktörler yani kaşıma ve ovalama ile yapılan travmalar ise hastalığın nedenleri arasında yer almaktadır. Türkiye gibi güneşin ve tozun yoğun olduğu ülkelerde daha sık görülür. Özellikle sıcak, toz ve alerjenlerin yoğun olduğu ülkelerde sıkça rastlanan bir hastalıktır. Keratokonus hastalığı, sanılanın aksine Türkiye’de yaygın görünen bir hastalık olup Güneydoğu Anadolu bölgesinde ve Akdeniz sahillerinde sıkça rastlanmaktadır. Tanı yöntemlerinde korneanın topografik resimlerinin değerlendirildiği özel tetkik araçlarından faydalanılır. Erken tanı, tedavi öncesi ve sonrası takip; en az tedavi kadar önemlidir. Genç ve kaşıma- ovalama şikâyeti olan hastalarda daha hızlı ilerleme göstermektedir.

Hastalığın erken teşhisinin ve hastalığın derecesine uygun tedavi yönteminin seçilmesi büyük önem arz etmektedir. Erken evrelerde hastalık Lens kullanımı ile kontrol altına alınmaktadır. Hasta, 15 ile 35 arası yaş grubunda ve keratokonus ilerliyor ise, hasta lenslerle artık rahat edemiyor ve kornea kalınlığı 400 mikromdan daha kalın ise Çapraz Bağlama Yöntemine başvurulabilir. Bu tedavi yönteminin amacı, ilerlemekte olan Keratokonus hastalığını durdurmak, ışığın kırılma kusurunu azaltarak görme kalitesini arttırmak ve kornea nakli bir diğer deyişle Keratoplasti gereksinimini ortadan kaldırmaktır. Yürütülmüş olan değişik çalışmalara göre, tedavi yöntemi olarak Çapraz Bağlama Operasyonu tercih edildiği takdirde hastalığın ilerlemesi %90 ile% 98 oranında durmaktadır.

AKGÜN KnVision ürününün amaç ve yaklaşımından bahseder misiniz? 

“Keratokonus Hastalığının Teşhisi ve Çapraz Bağlama Operasyonu Sonrası Korneanın 3 Boyutlu Benzetimi” sistemi, göz hastalığının teşhis ve tedavi sürecinde uzmanın karar vermesi sürecindeki etkinliği arttırmayı hedeflenmektedir. AKGÜN KnVision ürünümüz, 3 Boyutlu görselleştirme ve matematiksel yöntemler ile hastalığın teşhisi ve vakanın operasyona uygunluğundan; korneanın operasyon sonrasındaki olası durumu tahminlenmesine kadar çok geniş bir karar destek yelpazesine sahiptir.

AKGÜN KnVision keratokonus hastalığında ortaya koyulan çözüm yaklaşımını açıklar mısınız? 

Ürünümüz, kameradan alınan görüntüleri özel teknikler ile işleyerek 3 boyutlu yükseklik haritalarına çevirmektedir. Hastanın önceki çekimlerini de karşılaştırmalı sunarak takibinin kolaylaşmasını sağlamaktadır. Veri madenciliği yöntemleri ile hazırlanmış veri setinde bulunan görüntüler, 3 boyutlu görüntüleme uygulamamız ile görüntülenerek ve karşılaştırılarak operasyon öncesi ve sonrası değişimlerin izlenmesi sağlanmaktadır. Hekimin operasyon öncesi ve sonrasındaki image’ları üst üste eklemesine ve bununla birlikte göz için yapılan çalışmaların ve gelişmelerin gözlemlenmesine imkân sunmaktadır. Ek olarak, sağlıklı bir gözün ekvatorundan geçen düzgün bir çizgi mevcuttur. Hastalığın oluşmasıyla gözdeki düz çizgi hastalığın ortaya çıkardığı lekeye doğru eğim gösterir. Açının küçülmesi hastalığın iyileşmesi anlamına gelmektedir. Ürünümüz bu açı değişimini hesaplayarak hastalığın ilerlemesini ve iyileşme oranını ortaya koymaktadır. 

AKGÜN KnVision Sisteminin Çalışma Şeklini anlatır mısınız? 

Sistemimiz, Keratokonus hastalığının olup olmadığının tespitini hazırlamış olduğu korneal yükseklik haritaları ile yapmakta olup bunu uzman hekimlere sunmaktadır. Ayrıca, geliştirilen akıllı algoritmalar neticesinde hastalık varsa hangi evrede olduğunun tespiti de sistem tarafından gerçekleştirilerek doktorlara sunulmaktadır. Bu özelliklerin bir adım daha ötesine geçerek, Çapraz Bağlama operasyonu uygulanmadan önce, ürünümüz tarafından korneanın operasyon sonrasındaki durumu tahmin edilebilmektedir. Böylece, seçilen tedavi yönteminin, uygulanacağı kornea için uygun olup olmadığını da önceden tahmin ederek, doğru tedavi yönteminin seçilmesine olanak sağlanmaktadır.Çapraz bağlama tedavisinin gerçekleşmesinin ardından operasyon öncesi ve sonrası korneadaki değişim 3 boyutlu haritalar üzerinden kolaylıkla AKGÜN KnVision ile takip edilebilmektedir.

Ürünün doğrulanması için kullanılan veri setleri nelerdir?

Uygulamanın değerlendirme ve doğrulama sürecinde kullanılan imaj veri seti Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 2009 ile 2012 tarihler arasında toplam 122 hastaya ait 749 imajdan oluşmaktadır. İmajlar Scheimpflug Kamera Placido Disk Kombinasyonu aracıyla kaydedilmiştir.

AKGÜN KnVision sisteminin faydaları nelerdir?

➢“Keratokonus Hastalığının Teşhisi ve Çapraz Bağlama Operasyonu Sonrası Korneanın 3 Boyutlu Benzetimi“ yöntemi ile Keratokonus hastalığının teşhisi için istatistiksel analizlerle yeni bir sınıflandırma yaklaşımı oluşturulmuştur. Hastalığın teşhisinin akıllı bir sistem tarafından gerçekleştirilmesiyle birlikte Çapraz Bağlama tedavisi öncesi ve sonrası görüntü oluşturma teknikleri kullanılarak korneadaki değişimin 3 boyutlu benzetimi sağlanmaktadır.

➢ Üniversitelerdeki bilgi birikiminin ürüne dönüştürülerek sanayiye aktarılmasının imkânını sunan AR-GE ürünümüz AKGÜN KnVision ile keratokonus hastalığının tedavi süreçleri hızlandırıldığı gibi hizmet etkinliği ve kalitesi arttırılmaktadır.




Hakkkımızda

 

Abone Ol

AKGÜN

  • AKGÜN Kurumsal
  • AKGÜN Sağlık
  • AKGÜN Eğitim
  • AKGÜN Telco
  • AKGÜN Defense

Medya

  • Kurumsal Kimlik
  • Videolar
  • Dergiler
  • Ürün Katalogları
  • Broşürler
  • Kurumsal Tanıtım Filmleri

İletişim

Bağlıca Mahallesi, Hilal Caddesi No: 31 AKGÜN Plaza
Etimesgut / ANKARA / TÜRKİYE

info@akgun.com.tr

+90 (312) 293 83 00